top of page
Search
Writer's pictureAPPlied LEisure Sciences LAB

Πως η πράσινη άσκηση βελτιώνει την ψυχολογία μας

Updated: Feb 12, 2022



Ίσως και οι ίδιοι κάποιες φορές να το έχουμε αντιληφθεί ότι η άθληση, για παράδειγμα το τρέξιμο, σε εξωτερικό χώρο, όπως ένα όμορφο πάρκο, μας προσδίδει άλλη ευεξία, σε σχέση με το γυμναστήριο.


Ψάχνοντας λοιπόν για τεκμηριωμένες απαντήσεις σχετικά με την επίδραση που έχει ο περιβάλλοντας χώρος σε έναν άνθρωπο που αθλείται, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η «πράσινη άσκηση» - ή «green exercise» επίσημα – έχει πολλαπλά οφέλη.


Οι επιστήμονες, Χαρίλαος Κουθούρης, καθηγητής με ειδικότητα στην Κινητική Αναψυχή, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Ιωάννης Γιαννακόπουλος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής (M.Sc.), πραγματοποιώντας μία έρευνα σε παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συμμετείχαν σε προγράμματα Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής Περιπέτειας κατά τη διάρκεια της 20ήμερης παραμονής τους σε θερινή ορεινή κατασκήνωση, ενισχύουν τις προοπτικές που αφορούν τη σχέση ανθρώπου,φυσικής δραστηριότητας και εκτέλεσης της άσκησης στη φύση.


Όπως ανέφερε η ερευνήτρια Δρ Αγλαΐα Ζαφειρούδη, στον ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα αποτελέσματα της έρευνας υποστήριξαν ότι η παρατεταμένη ενεργή συμμετοχή παιδιών - εφήβων σε μορφές green exercise, όπως τα προγράμματα Υπαίθριων Δραστηριοτήτων βελτιώνουν εντυπωσιακά την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση των μαθητών και την αγάπη τους για προστασία της φύσης.


Η δραστηριοποίηση σε υπαίθριο χώρο αυξάνει το επίπεδο φυσικής κατάστασης με συγκριτικά χαμηλότερο επίπεδο αντιληπτής άσκησης. Με άλλα λόγια, ένα άτομο που δραστηριοποιείται για τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης σε ελεύθερο φυσικό περιβάλλον δεν αντιλαμβάνεται το πραγματικό επίπεδο κόπωσης κατά τη διάρκεια της δράσης. Αυτό οδηγεί στη συνέχιση της άσκησης και στη μη εγκατάλειψη της προσπάθειας σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Η εξάσκηση στην ύπαιθρο δείχνει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του ατόμου. Ειδικότερα, βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση, συμβάλει στη μείωση του στρες, ξεκουράζει τον εγκέφαλο, αλλάζει θετικά τη συμπεριφορά και δίνει την εντύπωση ότι είναι ευκολότερη ως μέθοδος άσκησης.


Σύγχρονες έρευνες έχουν επίσης υποστηρίξει και αποδεχθεί ότι η παραμονή, η παρατήρηση, η επαφή του ανθρώπου με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον, έχει θετικά αποτελέσματα, μειώνει το στρες, την ψυχική κούραση αλλά και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου.


Επομένως, η ιδέα του green exercise υποστηρίζεται πλέον παγκόσμια, αφού γεννήθηκε από σύγχρονες επιστημονικές περιοχές και γνωστικά αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική ψυχολογία (environmental psychology).


Ένα ακόμη προτέρημα εντοπίζεται στο ότι η υπαίθρια άσκηση είναι πιθανότερο να οδηγήσει ευκολότερα σε δια βίου υιοθέτηση της άσκησης. Παράλληλα, μπορεί να αξιοποιείται και η δυνατότητα να εκτελείται σε μεγάλη ποικιλία διαφορετικής μορφής φυσικού περιβάλλοντος, όπως δάση, χιονισμένα τοπία, παραλίες και αμμουδιές, γεγονός που οδηγεί στο να μην κουράζεται από μονότονα περιβάλλοντα το άτομο που εξασκείται.


Δραστηριότητες όπως η ποδηλασία βουνού, η πεζοπορία, η αναρρίχηση, το ράφτινγκ, το κανόε καγιάκ, η χιονοδρομία, οι καταδύσεις, η ιστιοπλοΐα κ.α. είναι μερικές από τις πολλές επιλογές που έχει κάποιος που θέλει να ξεφύγει από το ‘’κουτί’’ της καθημερινότητας του και να πάρει μία μικρή δόση δράσης στη φύση.

ΠΗΓΗ www.drangel.grt outdoor spots to practice yoga

6 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page