«Η σωματική αδράνεια, ο περιορισμός της κίνησης, ή τελικά η έλλειψη κινητικότητας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, καθώς ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός πολιτών διατρέχει τον κίνδυνο ή έχει ήδη εμφανίσει χρόνιες μη μεταδιδόμενες ασθένειες όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία. Επιπλέον, η σωματική αδράνεια επηρεάζει την ψυχολογική εξασθένηση, με αποτέλεσμα το άγχος και την κατάθλιψη».
Αυτά επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χαρίλαος Κουθούρης καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Υπεύθυνος της ειδικότητας, Κινητικής Αναψυχής. Η προώθηση της σωματικής άσκησης μέσω δραστηριοτήτων κινητικής αναψυχής, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί αντικείμενο πολλαπλών σχεδίων δράσης από κυβερνήσεις σε διάφορες αστικές περιοχές παγκοσμίως καθώς υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διαδοθεί η συμμετοχή της σωματικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερη πληθυσμιακή βάση. Αντίθετα και αποδεδειγμένα η παρέμβαση με μικρές ομάδες ή άτομα επιφέρει ελάχιστη αλλαγή στην υγεία και τη μακροβιότητα της κοινότητας. Οι δραστηριότητες και τα προγράμματα κινητικής αναψυχής συνεχίζει κ. Κουθούρης, δεν έχουν περιορισμούς στην υλοποίηση, καθώς χρησιμοποιούν όλους τους διαθέσιμους χώρους. Και εξηγεί:
«Κλειστούς – στεγασμένους χώρους όπως πολιτιστικούς συλλόγους, κέντρα άσκησης, σχολές χορού, στούντιο ευεξίας-σπα, αίθουσες γυμναστικής, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια αλλά και ανοικτούς-υπαίθριους χώρους όπως πάρκα, κολυμβητήρια, φυσικό περιβάλλον, βουνά, θάλασσα. Οι δραστηριότητες εμφανίζονται είτε με δομημένη μορφή καθοδηγούμενες από εκπαιδευτές (κέντρα εκμάθησης και άσκησης σε σπορ, ξενοδοχειακές μονάδες άθλησης και ψυχαγωγίας), είτε με μορφή ελεύθερης αυτόβουλης συμμετοχής ατόμων η ομάδων (χιονοδρομικά κέντρα, κολυμβητήρια, κατασκηνώσεις, πάρκα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων)».
Οι δράσεις κινητικής αναψυχής άλλοτε εμπνέονται από τη φύση όπως το περπάτημα σε φυσικό περιβάλλον, η πεζοπορία στο βουνό, το κανό σε μια λίμνη, η χιονοδρομία και άλλοτε εμπνέονται από την ιδέα του αθλητισμού και της άσκησης όπως η γυμναστική κάθε είδους, η άσκηση στο νερό, οι χορευτικές δραστηριότητες, οι αθλοπαιδιές σε σάλες. Η κίνηση στην αναψυχή, σύμφωνα με την κ Αγλαΐα, Ζαφειρούδη, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, στο ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπεύθυνη επίσης της ειδικότητας, Κινητική Αναψυχή μπορεί επίσης να εμπνέεται και από στοιχεία τέχνης, όπως ο χορός, το θεατρικό παιχνίδι, η μίμηση, η παντομίμα, είτε και συνδυασμό αυτών. Τα προγράμματα που σχετίζονται με τον χορό και το θεατρικό παιχνίδι μπορούν να ενισχυθούν μέσα από ασκήσεις και δραστηριότητες σωματικής έκφρασης με σκοπό να ξεπεραστούν προβλήματα σε σχέση με το σώμα που έχει δημιουργήσει η σύγχρονη ζωή στους περισσότερους ανθρώπους και να βοηθήσει στην εξωτερίκευση του ψυχικού κόσμου ιδίως μέσω της κίνησης. Επέκταση αποτελεί η δυνατότητα ανάπτυξης επικοινωνίας και διαπολιτισμικών σχέσεων μέσω της κίνησης και του χορού. Και εξηγεί: «Η σωματική κίνηση επηρεάζει την ψυχική κατάσταση ενώ η ψυχική κατάσταση αποκαλύπτεται μέσα από την κίνηση. Οι παραπάνω μορφές διάδρασης χρησιμοποιούνται ευρέως σε προγράμματα της βιομηχανίας του τουρισμού σε άτομα ενήλικες, σε παιδιά κι εφήβους αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με σκοπό την προώθηση της ενεργής συμμετοχής, της ελευθερίας της κίνησης, δίνοντας κίνητρο επικοινωνίας, εξέλιξης κι την ευκαιρία για δημιουργική έκφραση, παράλληλα με τη χαρά, την ικανοποίηση, την απελευθέρωση, τον ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα. Η κινητική αναψυχή συνδέεται και με τη διά βίου άσκηση, με την υιοθέτηση υγιεινής συμπεριφοράς, την κοινωνικότητα, το ενδιαφέρον για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής.
Τα προγράμματα κινητικής αναψυχής φροντίζουν και θεραπεύουν επίσης σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ελλείψεις και όχι μόνο. Η ευκαιρία για ενεργή κινητική συμπεριφορά σε πολίτες με κινητικές ή άλλου είδους αδεξιότητες, προσφέρει σημαντική συμβολή στην ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών, καθώς συμβάλει στη διατήρηση της ευημερίας της κοινότητας και της κοινωνικής συνοχής».
Ακόμα ο κ. Κουθούρης σημειώνει πως η Ενεργός Κινητική Αναψυχή στις ημέρες μας στην Ευρώπη εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη ένωση/συμμαχία παρόχων και εργαζομένων σε υπηρεσίες αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Κάτω από την επωνυμία Active Leisure Alliance(ALA) η συμμαχία εκπροσωπείται ως δυναμική παρουσία ενός νέου σχήματος ένωσης της αγοράς του fitness και της αγοράς των Outdoor στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θεσμική αυτή συμμαχία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Υπαίθριων Δραστηριοτήτων(EC-OE) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Fitness “EUROPE ACTIVE”, έχει στόχο την προβολή του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων (mobility) και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων.
Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζει σήμερα να κινείται το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς από της ίδρυσής του πριν από 25 χρόνια καλλιεργεί τον τομέα της Κινητικής Αναψυχής μέσω σειράς μαθημάτων και δύο ειδικοτήτων της Αναψυχής Ανοικτών χώρων και της Αναψυχής Κλειστών χώρων. Οι δύο αυτές ειδικότητες διαφοροποιούμενες στη διάρκεια των χρόνων και προσαρμοζόμενες στις σύγχρονες ανάγκες της συγκεκριμένης αγοράς, μετεξελίχθηκαν και σήμερα προσφέρουν στους απόφοιτους υψηλά επαγγελματικά προσόντα, γνώσεις και δεξιότητες ώστε να εργασθούν με προοπτικές στους συναφείς επαγγελματικούς τομείς, της εκπαίδευσης, της άσκησης, της ψυχαγωγίας, του τουρισμού. Καταλήγοντας ο κ Κουθούρης τονίζει ότι οι δραστηριότητες Κινητικής Αναψυχής ενισχύουν την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, τη θετική εικόνα του εαυτού, παρέχοντας μια αίσθηση ολοκλήρωσης η οποία αποτελεί όχημα κοινωνικής συνοχής, ευζωίας και μακροβιότητας.
Commentaires