top of page
Search
Writer's pictureAPPlied LEisure Sciences LAB

Οι “πράσινες” σχολικές αυλές ενισχύουν την ευαισθησία

Updated: Feb 13, 2022


Η «πράσινη» διαμόρφωση των σχολικών αυλών επιδρά θετικά στην αντίληψη των μαθητών για τη σωματική τους υγεία και την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση, τονίζουν σε έρευνά τους οι ερευνητές του ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιάννης Γαρίτσης, Αγλαΐα Ζαφειρούδη και Χάρης Κουθούρης.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, στις μέχρι σήμερα προσπάθειες διαμόρφωσης των σχολικών αυλών φαίνεται να λείπει η αναγνώριση των παραπάνω θετικών επιπτώσεων της συνεχούς έκθεσης των μαθητών σε φυσικό περιβάλλον κατά την ώρα των διαλειμμάτων, δηλαδή όταν δεν υποχρεούνται να βρίσκονται εντός της τάξης. Τα αποδεικτικά όμως στοιχεία για τα ευρεία οφέλη των πράσινων σχολικών αυλών συνεχώς αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο, σημειώνουν.

Σκοπός της έρευνας ήταν να αξιολογήσει την επίδραση του διαφορετικού βαθμού πράσινης διαμόρφωσης κάθε σχολικής αυλής, αναφορικά με την αντίληψη των μαθητών ως προς τη σωματική τους υγεία και την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση. Τα επίπεδα πρασινίσματος κάθε σχολικής αυλής αξιολογήθηκαν σε τρία επίπεδα: α)χωρίς καμία πράσινη διαμόρφωση, β)σε προσπάθεια πράσινης διαμόρφωσης/διαφοροποίησης της σχολικής αυλής και γ)σχολική αυλή με μεγάλη -φυσική ή τεχνητή πράσινη διαμόρφωση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 180 μαθητές/τριες (85 αγόρια, 95 κορίτσια), 6ης τάξης, επιλεγμένων δημοτικών σχολείων των νομών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας, με διαφορετικό βαθμό πράσινης διαμόρφωσης των αυλών τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει σοβαρή επίδραση του διαφορετικού επίπεδου πράσινης διαμόρφωσης μιας σχολικής αυλής, στην αντίληψη των μαθητών για τη σωματική τους υγεία. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες διαφορές παρουσιάστηκαν στο θέμα “βοηθάει όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη η αυλή του σχολείου σας να συμμετέχετε στο μάθημα της γυμναστικής;”, με τους μαθητές των σχολείων “χωρίς πράσινη διαμόρφωση” να σημειώνουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές και από τους μαθητές των σχολείων “με προσπάθεια πράσινης διαμόρφωσης”, αλλά πολύ περισσότερο από τους μαθητές των σχολείων “με μεγάλη πράσινη διαμόρφωση”.

Τα αποτελέσματα αναφέρουν, επίσης, ότι υπάρχει σοβαρή επίδραση του διαφορετικού επίπεδου “πράσινης διαμόρφωσης μιας σχολικής αυλής”, στην αντίληψη των μαθητών για την “περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση”.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες διαφορές παρουσιάστηκαν στο θέμα “βοηθάει όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη η αυλή του σχολείου σας να εξερευνήσετε καλύτερα το φυσικό περιβάλλον;”, με τους μαθητές των σχολείων “χωρίς πράσινη διαμόρφωση” να σημειώνουν χαμηλότερες τιμές και από τους μαθητές των σχολείων με “προσπάθεια πράσινης διαμόρφωσης” και από τους μαθητές των σχολείων με “μεγάλη πράσινη διαμόρφωση”.

Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ κ. Κουθούρης, με τη συμμετοχική δραστηριοποίηση και τη συντονισμένη δράση φορέων και παραγόντων της δημόσιας ζωής (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, Δήμοι, Σύλλογοι διδασκόντων και γονέων/κηδεμόνων, Τοπική κοινωνία), οι σχολικές αυλές μπορούν να διαμορφωθούν και να εξελιχθούν σε χώρους που ενισχύουν τις διαστάσεις της σχολικής ζωής και αποτελούν μια ανεκτίμητη πηγή για την αποτελεσματική προαγωγή της υγείας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχολικές αυλές αποτελούν πολύτιμο χώρο του σχολείου για αναψυχή, άσκηση και ψυχαγωγία των μαθητών.


Απαρτίζουν συνήθως τον εξωτερικό χώρο του σχολικού συγκροτήματος. Στην σχολική αυλή οι μαθητές, περνούν σχεδόν το ένα τέταρτο της ημέρας τους, ενώ κινούνται, αθλούνται, παίζουν, προσεγγίζοντας ελεύθερα και αυθόρμητα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικολογικά γεγονότα που “αγγίζουν” την καθημερινή ζωή τους, προωθώντας παράλληλα τη μάθηση και την υγιή τους ανάπτυξή.

Η “πράσινη” διαμόρφωση των αυλών περιλαμβάνει τη δημιουργία ποικιλόμορφων χώρων πρασίνου, με φύτευση δέντρων, θάμνων, λουλουδιών, την κατασκευή κήπων, αναχωμάτων, καταφυγίων. Η μεταμορφωμένη αυλή ενισχύει τη φυσική δραστηριότητα των μαθητών, καθώς και την έμφυτη αίσθηση και περιέργειά τους για επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά για επαφή και δια-δραστική αλληλεπίδραση, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, με το φυσικό περιβάλλον, οι μαθητές, διευκρινίζει ο κ. Κουθούρης, προάγουν την υγεία τους, συνδυάζοντας διασκέδαση και δημιουργικό παιχνίδι.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, ικανοποιώντας τις φυσικές και κοινωνικές τους ανάγκες, να περπατούν και να τρέχουν μέσα στις “πρασινισμένες αυλές” (αυξάνοντας της μέτριας έντασης κινητικές τους δραστηριότητες), και συμμετέχοντας σε ομαδικά, ανταγωνιστικά ή μη ανταγωνιστικά, δημιουργικά κινητικά παιχνίδια.

Ακόμη, τους δίνεται η ευκαιρία να ξεκουραστούν σε σκιερούς χώρους ανάπαυσης στην αυλή, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν σε όμορφα διαμορφωμένα “ησυχαστήρια”, να δημιουργήσουν, να παρατηρήσουν τις αλληλεπιδράσεις της φύσης στα όποια φυσικά ή τεχνικά οικοσυστήματα δημιουργούνται στις σχολικές αυλές.

Με την ευκαιριακή αυτή συμμετοχή τους αυξάνουν το επίπεδο φυσικής τους δραστηριοποίησης και ενδυναμώνουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον.

Οι ερευνητικές υποθέσεις της εργασία που επιβεβαιώθηκαν ήταν δύο:

– Ο διαφορετικός βαθμός πράσινης διαμόρφωσης μιας σχολικής αυλής, διαφοροποιεί την αντίληψη των μαθητών για τη σωματική τους υγεία. Δηλαδή, όσο πιο πράσινη είναι μια σχολική αυλή, τόσο περισσότερο οι μαθητές έχουν καλύτερη αντίληψη για την σωματική τους υγεία.

– Ο διαφορετικός βαθμός πράσινης διαμόρφωσης μιας σχολικής αυλής, διαφοροποιεί την αντίληψη των μαθητών για την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση. Δηλαδή, όσο πιο πράσινη είναι μια σχολική αυλή, τόσο περισσότερο οι μαθητές έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, flash.gr

193 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page