top of page
Search
Writer's pictureAPPlied LEisure Sciences LAB

Το τρέξιμο ως «κλειδί» για την στήριξη της οικονομίας της Ελληνικής επαρχίας

Updated: Feb 20, 2022


Το τρέξιμο ως «κλειδί» για την στήριξη της οικονομίας της Ελληνικής επαρχίας σε σχέση με την εφαρμογή της στρατηγικής διοργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού. Η άνοιξη έχει την τιμητική της για τον χώρο του αθλητισμού καθώς είναι η εποχή όπου το δρομικό άθλημα βρίσκεται σε απόλυτη έξαρση. Δεκάδες αγώνες προκηρύσσονται για αθλητές κάθε επιπέδου. Οι αθλητές έρχονται από κάθε περιοχή της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού για να συμμετάσχουν με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις το sold out συμμετοχών. Αυτό το σύνολο διοργανώσεων αποτελεί ένα παράγοντα ο οποίος με το πέρασμα των ετών έχει δημιουργήσει ολόκληρα νέα brand σε επίπεδο τοπικής αναγνώρισης προορισμών εναλλακτικού τουρισμού. Το τρέξιμο αποτελούσε και αποτελεί κίνημα το οποίο συνοδεύεται από τις Ολυμπιακές αρετές είτε αυτό πραγματοποιείται σε ένα αθλητικό στάδιο , είτε σε ένα ορεινό χωριό της επαρχίας. Η ευγενής άμιλλα είναι πάντα παρούσα, φέρνοντας τους συμμετέχοντες κοντά. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή, μετά την πανδημία, όπου υπάρχει ανάγκη για στήριξη στην οικονομία και στην ψυχολογία των ανθρώπων που επλήγησαν από τις συνθήκες.

Το σύνολο αθλητικών δρομικών δραστηριοτήτων όταν αφορά διοργανώσεις σε περιοχές με χαμηλό πληθυσμό οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές, μπορεί να ενταχθεί στην βιομηχανία του εναλλακτικού τουρισμού. Αποτελεί από μόνο του μία ξεχωριστή αγορά με αφοσιωμένο κοινό αλλά είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε θέλει να μυηθεί καθώς σχετίζεται με μία δραστηριότητα που όλοι μπορούν σταδιακά να καλλιεργήσουν. Αυτή η ευελιξία και το χαμηλό κόστος ενασχόλησης θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση κοινού.


Η ισορροπία μεταξύ χαμηλού κόστους εξοπλισμού και κόστους συμμετοχής σε αθλητικά γεγονότα επηρεάζει το αγοραστικό κοινό το οποίο θα εγγραφεί σε έναν αγώνα και αυτό λαμβάνεται υπόψιν από τις διοργανωτικές επιτροπές. Ο εκάστοτε αθλητής θα επισκεφθεί το μέρος που θα διεξαχθεί, πολλές φορές με την οικογένεια του, θα μείνει σε ένα τοπικό κατάλυμα, θα φάει και θα πιεί σε τοπικές επιχειρήσεις, θα προμηθευτεί αγαθά και τέλος θα έχει όμορφες αναμνήσεις τις οποίες θα διαμοιραστεί με αποτέλεσμα να δημιουργήσει σε τρίτους την επιθυμία θα το επισκεφθούν και εκείνοι. Αυτή η υπόθεση βασίζεται στη θεωρία «από στόμα σε στόμα» η οποία βιβλιογραφικά έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματική στην δημιουργία νέων επισκεπτών-πελατών, οι οποίοι στην προκείμενη περίπτωση μπορεί να εξελιχθούν και σε αθλητές, ερχόμενοι σε επαφή με το συγκεκριμένο άθλημα.


Οι μεγάλοι καταξιωμένοι αθλητές ως τιμώμενα πρόσωπα αλλά και ως συμμετέχοντες λειτουργούν ως πρεσβευτές του αθλήματος αλλά και ως Influencer όντας υγιή πρότυπα. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν προσκεκλημένους στα περισσότερα δρομικά γεγονότα προκαλούν το θαυμασμό σε αθλητές και μη , ιδιαίτερα όταν τιμούν με την παρουσία τους νέες διοργανώσεις. Η θεωρία του «Influencing» βασίζεται στον διαμοιρασμό μηνυμάτων σχετικών με ένα θέμα μέσα από πρόσωπα τα οποία είναι αναγνωρισμένα και μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα σε κοινό στο οποίο μόνο εκείνοι γνωρίζουν καλά. Φανταστείτε πόσα θετικά μηνύματα μπορεί να μεταφέρει ένας αθλητής στο κοινό που παρακολουθεί μία διοργάνωση,

δημιουργώντας νέα, υγιή, αθλητικά πρότυπα.


Αυτές οι τεχνικές είναι γνωστές και εφαρμόζονται κατά τη διοργάνωση αθλητικών δρομικών γεγονότων. Η αποτελεσματικότητα τους είναι αναγνωρισμένη. Μπορούν πιθανόν να αποτελέσουν τη βάση για την δημιουργία μίας στρατηγικής από την πολιτεία, για την οργάνωση πλάνου που θα αφορά τα δρομικά αθλητικά γεγονότα το οποίο μπορεί να συνδεθεί

με τις καμπάνιες του εναλλακτικού τουρισμού και να τις ενισχύσει.


Οι προσπάθειες των κατοίκων της επαρχίας για την προκήρυξη τέτοιων αγώνων έχει δημιουργήσει πολλά επιτυχημένα αθλητικά γεγονότα στα οποία συμμετέχουν αθλητές από όλη τη χώρα. Φανταστείτε αυτές οι προσπάθειες να είχαν μεθοδική και υλικοτεχνική στήριξη σε κάθε βήμα από το κράτος. Θα είχαμε πληθώρα από αγώνες, άρτια οργανωμένους με κάθε είδους υποστηρικτικό υλικό και ασφάλεια, για να απογειώσουν το δρομικό άθλημα αλλά ταυτόχρονα και την ενίσχυση της παρουσίας του πληθυσμού στην Ελληνική επαρχία η οποία σταδιακά φθίνει.


Οι αθλητικές διοργανώσεις αυτή τη στιγμή αποτελούν έναν εξαρτημένο αλλά ισχυρό οικονομικό παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει τοπικές οικονομίες να ορθοποδήσουν και ανύπαρκτες να εμφανιστούν. Ο αθλητικός τουρισμός είναι σημαντικός για την τόνωση της οικονομίας της επαρχίας ιδιαίτερα για τις μικρότερες πόλεις και τα χωριά. Ο συνδυασμός των δρομικών δραστηριοτήτων με τους επισκέπτες που τα συνοδεύουν σε νέα μέρη αποτελεί κομμάτι τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να στηριχθεί. Είναι γνωστοί παγκοσμίως πάρα πολλοί αγώνες που διοργανώνονται στη χώρα μας, φέρνοντας επισκέπτες από κάθε πλευρά της γης. Εκείνες οι αθλητικές διοργανώσεις πλέον, μετά από συντονισμένες προσπάθειες αποτελούν ισχυρό και αδιαμφισβήτητο brand. Οι συμπράξεις των ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν και δημιούργησαν αυτές τις διοργανώσεις, κράτησαν τις περιοχές αυτές αθλητικά και οικονομικά ζωντανές.


Για παράδειγμα ένα χωριό της Θεσσαλίας το οποίο δεν διαθέτει εταιρείες, εμπορικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες έτσι ώστε να μπορέσει ο τοπικός πληθυσμός να απασχοληθεί και να επιβιώσει. Έχει περιορισμένες οικονομικές επιλογές για να διατηρηθεί ζωντανό. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, τα χωριά της επαρχίας, συνοδεύονται από πανέμορφο φυσικό πλούτο. Δάση, βουνά, λίμνες, ποτάμια κλπ. τα οποία περιλαμβάνουν ορεινά και πεδινά μονοπάτια. Πόσοι άραγε θα ένιωθαν ψυχική αγαλλίαση τρέχοντας ή περπατώντας δίπλα σε ένα τέτοιο τοπίο ;


Με το ίδιο τρόπο μπορεί να κρατηθεί και η υπόλοιπη επαρχία μας ζωντανή. Είναι σημαντικό η πολιτεία να στηρίξει οικονομικά και υλικά, να οργανώσει ψηφιακά και να προτρέψει τις τοπικές κοινότητες έτσι ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους αθλητικά γεγονότα. Μία ολόκληρη σειρά από παράγοντες που περιλαμβάνουν τον εναλλακτικό τουρισμό, το εμπόριο και τα «πράσινα sport» μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτατη ανάπτυξη περιοχές σπάνιας ομορφιάς που λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, παρακμάζουν, έχοντας ως όφελος την προστασία τους από ερήμωση.


Θωμάς Αρσένης, MBA Υποψήφιος Διδάκτορας ΣΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


ΠΗΓΗ: http://runningnews.gr/

22 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page